Saturday, October 18, 2014

Sweet, sour, and spicy mushrooms with water dropwort (Miangchi) (Nấm và cần nước trộn sốt chua cay)



Source: http://www.maangchi.com/recipe/beoseot-minari-chomuchim (for more details)

Công thức không hợp với những bạn kiêng ngũ vị tân :)

Ingredients (Serves 4 to 6)-Nguyên liệu (khoảng 4-6 khẩu phần):
  • 1/3 an English cucumber, sliced in 3 to 3 1/2 inch long and thin strips 
  • 1/3 trái dưa leo, thái lát dài mỏng chừng 3-3 1/2 in
  • ½ medium carrot, peeled, and  sliced in 3 to 3 1/2 inch long and thin strips
  • 1/2 trái cà rốt cỡ trung, thái lát dài mỏng chừng 3-3 1/2 in
  • ½ a medium-sized onion, sliced thinly
  • 1/2 trái hành tây cỡ trung, thái lát mỏng
  • 1½ teaspoons salt
  • 1.5 muỗng cà phê muối
  • ½ pound king oyster mushrooms (5 to 6 large king oyster mushrooms), cut into thin strips lengthwise
  • 5-6 nấm King Oyster, cắt mỏng theo chiều dọc
  • 1 bunch of water dropwort (minari): about 2 ounces, with the tough stems and leaves trimmed off
  • 1 bó minari (khoảng 2 oz), cắt bỏ lá và phần thân già
  • ¼ cup hot pepper paste (gochujang)
  • 1/4 cup tương ớt cay
  • 1 tablespoon hot pepper flakes (gochugaru)
  • 1 muỗng canh ớt khô
  • 2 garlic cloves, minced
  • 2 tep tỏi, băm nhỏ
  • 1 tablespoon honey
  • 1 muỗng canh mật ong
  • 3 tablespoons white vinegar
  • 3 muỗng canh giấm trắng
  • 2 teaspoons sesame oil
  • 2 muỗng cà phê dầu mè
  • 1 green onion, chopped
  • 1 cây hành, xắt nhỏ
  • green chili pepper (or jalapeno), stemmed, and chopped
  • 1 trái ớt xanh xắt lát mỏng nhỏ
Directions (hướng dẫn)
Prepare vegetables (chuẩn bị rau quả)
1.Combine cucumber, carrot, and onion in a bowl and mix with ½ teaspoon salt.
Lấy một cái tô trộn dưa leo, cà rốt, hành tây với 1/2 muỗng cà phê muối.
2.Bring water to a boil in a pot. Blanch the mushrooms for 1 minute, then strain them with a strainer or a slotted spoon. Rinse them  in cold water. Drain and squeeze to remove excess water. Put them in a mixing bowl.
Bắt nồi nước lên nấu sôi, trụng nấm khoảng 1 phút, vớt ra rỗ xả nước lạnh, xốc cho ráo, vắt khô nước còn dư, cho vào thau trộn 

3.Reheat the water and blanch minari (water dropwort) for 30 seconds to 1 minute. Strain and rinse in cold water a couple of times, changing the water to clean them and to stop them from cooking. Squeeze out the excess water. Chop them into bite size pieces. Add to the mixing bowl.
Vặn lửa lên nấu nước sôi lại, trụng minari khoảng 30 giây, xả nước lạnh vài lần cho sạch, vắt khô nước, cắt thành khúc vừa ăn, cho vào thau trộn



Squeeze out the excess water from the cucumber, carrot, and onion mixture and put it into the mixing bowl. 
Vắt khô nước hỗn hợp dưa leo, cà rốt, hành tây ở tô trên, sau đó đổ vô thau trộn


Make seasoning sauce (Pha nước sốt)
Combine hot pepper paste, hot pepper flakes, garlic, 1 teaspoon salt, honey, vinegar, sesame oil, and green onion in a bowl. Mix well and add to the vegetables in the mixing bowl.
Tương ớt cay, ớt khô, tỏi, 1 muỗng cà phê muối, mật ong, giấm, dầu mè, hành lá cho vào tô quậy đều, chế vào thau trộn trên



Add green chili pepper and mix well by hand or a wooden spoon.
Sau cùng cho ớt xanh vào trộn đều



Serve (thưởng thức)
Transfer to a serving plate. Sprinkle with the sesame seeds and serve right away with rice. 
Múc một phần ăn ra dĩa, rắc mè rang lên ăn với cơm
Leftovers can be kept in an airtight container in the fridge for up to 3 days.
Ăn dư có thể cho vô hộp đậy nắp kín, để được trong tủ lạnh thường khoảng 3 ngày

No comments:

Post a Comment